1 duży filet z kurczaka
1 torebka ryżu białego
1/2torebki ryżu brązowego
1 średni brokuł
10dkg sera żółtego
sól,pieprz ziołowy,przyprawa do gyrosa,papryka słodka proszkowana,curry,olej do smażenia.
Faworkowe szaszłyki z brokułami i kolorowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka kroimy na cienkie plastry a następnie na paski.Robimy nacięcia jak na faworki.
2.Przygotowujemy marynatę z soli,pieprzu,przyprawy gyros i oleju.Zanurzamy faworkowe filety i wstawiamy do lodówki na 2 godz.
3.Ryż biały i brązowy gotujemy do miękkości. Każdy w oddzielnej wodzie.
4.Brokuł wkładamy do wrzątku na 5min.Wyjmujemy i przelewamy zimna woda by nie stracił swego zielonego koloru.
5.Ser trzemy na drobno.
6.Przygotowanie szaszłyków:
Wyjmujemy filet z marynaty i nadziewamy na szpadki do szaszłyków,nakładając na brzegi po różyczce brokuła.Układamy szaszłyki na blachę polewamy odrobina oleju by brokuły nie były suche.
Pieczemy w temp.175*C/30min.
7.Przygotowanie ryżu:
Oba ryże biały i brązowy mieszamy razem,dodajemy ser.Wyrabiamy na jednolitą masę i dzielimy na trzy części.
Do pierwszej wsypujemy paprykę -da kolor różowy.
Do drugiej sypiemy curry-da kolor żółty.
Do trzeciej ścieramy na drobnej tarce różyczkę brokuła-da kolor zielony.
Mieszamy każdą masę oddzielnie i formujemy z niej kulki lub wycinamy foremką do ciasteczek np.kwiatki lub gwiazdki.
Ja zrobiłam kwiatki i na środek każdego położyłam odrobinę ryżu białego.
Przed podaniem uformowany ryż trzeba podgrzać w mikrofali lu piekarniku.
8.Szaszłyki wykładamy na półmisek,dokładamy ryżowe kwiatki i różyczki z brokuła.
Komentarze