Faworki nadziewane pastą z soczewicy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Faworki w wersji wytrawnej i do tego faszerowane? Dlaczego nie? Oryginalna i smaczna przekąska na każdą okazję.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto
    250 g mąki
    1 jajko
    2 żółtka
    szczypta soli
    120 g kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka octu
    1 łyżki spirytusu

    pasta
    1 szkl czerwonej soczewicy
    2 szkl wody
    1 łyżka kukurydzy
    sól
    pieprz
    papryka ostra w proszku
    1-2 ząbki czosnku
    1 łyżka siemienia lnianego
    bazylia

    dodatkowo
    foremki do rurek
    foremka w kształcie koła o śr. minimum 7 cm
    białko
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Faworki Faszerowane Przystawki Pasty

Faworki nadziewane pastą z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto lub wyrabiamy robotem. Wałkujemy dość cienko i wycinamy foremką kółka. Każdą rurkę owijamy w najcieńszym miejscu jednym okrągłym kawałkiem ciasta tak, aby brzegi nachodziły na siebie. Sklejamy je odrobiną białka. Garnek, w którym będziemy smażyć faworki powinien mieć średnicę długości metalowej rurki. Wkładamy po dwie, aby leżały blisko siebie. Dzięki temu ciasto nie będzie odchodziło od foremek. Smażymy w lekko rozgrzanym oleju na złoty kolor. Musimy uważać przy wyjmowaniu aby się nie poparzyć. Gotujemy w 2 szklanki wody, na wrzącą wsypujemy soczewicę i przykrywamy. Pod koniec dosypujemy odrobinę soli. Miękką soczewicę wkładamy do malaksera, dodajemy resztę składników i miksujemy. Gładką pastą nadziewany faworki. Możemy obtoczyć brzegi w siemieniu lnianym, sezamie lub mielonych orzechach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Kukurydza Siemię lniane Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować