Faworki z nadzieniem serowo- dyniowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kolejna odsłona nadziewanych faworków, tym razem w słodkiej wersji. Wystarczy napełnić ciasto ulubionym farszem aby nasze ulubione chrusty zyskały całkiem nowego smaku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto
    250 g mąki
    1 jajko
    2 żółtka
    1 łyżka cukru pudru
    ekstrakt waniliowy
    szczypta soli
    120 g kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka octu
    1 łyżki spirytusu

    nadzienie
    250 g białego sera
    3-4 łyżki pure z dyni
    ekstrakt waniliowy
    ok. 1 łyżka cukru pudu

    dodatkowo
    foremki do rurek
    foremka w kształcie koła o śr. minimum 7 cm
    białko
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Faworki z nadzieniem serowo- dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Nie napowietrzamy jak do tradycyjnych faworków. Wałkujemy na grubość 1 mm i wycinamy kółka. Foremkę do rurek owijamy jednym kawałkiem ciasta w najcieńszym końcu. Brzegi kółka powinny na siebie nachodzić, smarujemy je dodatkowo białkiem aby podczas smażenia faworki zachowały kształt. Garnek, o średnicy równej długości rurki, napełniamy olejem do 1/3 wysokości. Na średnio rozgrzany tłuszcz wkładamy po dwie sztuki. To powinno zapobiec niechcianemu rozklejeniu się ciasta. Smażymy na złoty kolor. Przy wyjmowaniu rurek, musimy uważać aby nie poparzył nas gorący olej. Biały ser, pure z dyni miksujemy lub ugniatamy widelcem. Doprawiamy cukrem i ekstraktem waniliowym. Masa nie powinna być za rzadka, bo będzie wypływała w ciasta. Nadziewamy nią faworki. Boki możemy obtoczyć w cukrowych groszkach, startej czekoladzie lub mielonych orzechach. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Dynia Sery Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować