Faworki

0 (0 ocen)

Faworki,chrusty...jak kto woli... to moja ulubiona karnawałowa przekąska.Jednak nie lubię grubych,ciężkich faworków.Dlatego trzeba się przy nich nie źle napracować,żeby były kruche i delikatne.

Składniki:

  • 30 dag mąki
    5-6 żółtek
    łyżka spirytusu
    szczypta soli
    2-3 łyżki śmietany
    Dodatkowo:
    cukier puder
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski.Dodajemy żółtka,spirytus,sól i łyżkę śmietany.Zagniatamy ciasto.Jeżeli podczas wyrabiania ciasto wydaje nam się zbyt tępe,dodajemy jeszcze trochę śmietany.Ciasto ogólnie jest ciężkie w zagniataniu,dlatego trzeba się przy nim troszkę napracować.Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wybijamy.Wybijanie ciasta polega na uderzaniu w niego np wałkiem do ciasta.Możemy porzucać owiniętym ciastem po prostu o blat.Zauważycie,że ciasto po kilku uderzeniach robi się miękkie i elastyczne.Wybijanie ciasta u mnie trwa około 2-3 minut.Następnie ciasto odkładamy na godzinę do leżakowania w temperaturze pokojowej.
  • 2. Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy bardzo cieniutko.Początkowo idzie to opornie,ale jak ciasto się rozluźni to miło się z nim pracuje.Pamiętajmy,że faworki im cieńsze tym lepsze.Ciasto po rozwałkowaniu powinno przypominać grubą kartkę papieru.Radełkiem tniemy pasy o szerokości około 2-2,5 cm.Długość zależy tylko od was,ale najlepsze są długości do 15 cm.Na środku każdego paska robimy nacięcie,nie dochodząc do brzegów.Jeden koniec przekładamy przez nacięcie i faworek gotowy.Smażymy na dobrze rozgrzanym,głębokim oleju partiami,dokładnie kilka sekund z każdej strony na złoty kolor.Ja wrzucam po 3-4 żeby mieć czas na przekręcanie.Wyjmujemy gotowe faworki na papierowy ręcznik,aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować