FAWORKI

4 (1 ocen)

  • 40 min

NA "TŁUSTY CZWARTEK " I NIE TYLKO

  • 40 min

Składniki:

  • * 200 g mąki
    * 3 żółtka
    * 4 łyżki gęstej śmietany
    * 1 łyżka spirytusu
    * szczypta soli
    * tłuszcz do smażenia
    * cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto . Trzeba je dobrze wyrobić tak, by je dobrze napowietrzyć, dzięki temu faworki będą kruche a na ich powierzchni podczas smażenia pokażą się małe bąbelki.
    Ciasto rozwałkować jak najcieniej, pokroić w paski szerokości 3 cm i długości ok 15 cm. Każdy pasek przekroić wzdłuż w środku i przewinąć przez dziurkę.
    W rondlu rozgrzać tłuszcz. Powinien być gorący aby faworki nie nasiąknęły tłuszczem . Smażyć z obu stron na złoty kolor .
    Odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.
    SMACZNEGO :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować