Faszerowane pomidory zapiekane pod mozzarellą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealne jako przystawka karnawałowa albo po prostu na śniadanie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - średniej wielkości pomidory: 5 sztuk
    - mięso mielone: 250 gramów
    - nieduża cebula: 1 sztuka
    - kulka sera mozzarella: 1 sztuka
    - masło: 0.5 łyżki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - (opcjonalnie) zioła włoskie, świeża bazylia: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Faszerowane pomidory zapiekane pod mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jednego pomidora parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, wyrzucamy pestki, a miąższ kroimy na mniejsze kawałki.
  • 2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na patelni podsmażamy na maśle cebulkę, a następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy kilka minut rozbijając drewnianą łyżką na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojonego pomidora. Od czasu do czasu mieszamy.
  • 3. Farsz jest gotowy, kiedy z kawałków pomidora zrobi się sos. Doprawiamy go do smaku solą, pieprzem, ewentualnie ziołami.
  • 4. Z pozostałych pomidorów (już ze skórką!) odkrawamy kawałek z góry i wydrążamy środki. Faszerujemy pomidory, a na wierzch układamy plasterek mozzarelli (najlepiej wcisnąć go trochę do pomidora, żeby nie spływał po skórce, tylko topił się do środka). Można też posypać ser słodką papryką.
  • 5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować