Faszerowane pomidory zapiekane pod mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jednego pomidora parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, wyrzucamy pestki, a miąższ kroimy na mniejsze kawałki.
2.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na patelni podsmażamy na maśle cebulkę, a następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy kilka minut rozbijając drewnianą łyżką na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojonego pomidora. Od czasu do czasu mieszamy.
3.Farsz jest gotowy, kiedy z kawałków pomidora zrobi się sos. Doprawiamy go do smaku solą, pieprzem, ewentualnie ziołami.
4.Z pozostałych pomidorów (już ze skórką!) odkrawamy kawałek z góry i wydrążamy środki. Faszerujemy pomidory, a na wierzch układamy plasterek mozzarelli (najlepiej wcisnąć go trochę do pomidora, żeby nie spływał po skórce, tylko topił się do środka). Można też posypać ser słodką papryką.
5.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
Komentarze