Świetny pomysł na śniadanie albo kolację. Idealnie sprawdza się również kiedy ma się niespodziewanych i głodnych gości. Ten mój wymysł testowali moi niezawodni testerzy - tata i brat. Pochłonęli wszystko. :)
20 min
Składniki:
W zależności od ilości osób (średnio 1-2 bułka na jedną osobę)
* 8 bułek kajzerek
* masło do wysmarowania środka
* 4 pieczarki
* 4 ogórki konserwowe
* 1 duży pomidor
* sól, pieprz, bazylia
* ser żółty (tyle plastrów ile bułek)
* dowolny rodzaj szynki (tyle plastrów ile bułek, ja użyłam konserwowej)
Faszerowane kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki i ogórki kroimy w drobną kostkę. Pomidora obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
"Górę" bułki odkrawamy mniej więcej w 3/4 wysokości i wydrążamy środek. Środek smarujemy masłem, wykładamy plasterkiem szynki i nakładamy do wydrążonych bułek farsz. Zapiekamy przez 10 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku (180 stopni). Po 10 minutach wyciągamy bułki, nakładamy ser, posypujemy bazylią i wkładamy z powrotem do piekarnika. Zapiekamy do czasu roztopienia się sera, jakieś 5 minut. Podajemy na ciepło i cieszymy się pysznym smakiem. :)
Komentarze