Bakłażany (gruszki miłości) z nadzieniem mięsno-warzywnym to super pomysł na lekki obiad.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 bakłażany, po około 500 g każdy
400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
300 ml passaty pomidorowej
250 g świeżych pieczarek
1 mała cebula
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 kulka mozzarelli
1 łyżeczka cynamonu
sól
pieprz
wędzona papryka
oliwa
świeże liście bazylii
parmezan
Faszerowane bakłażany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany dokładnie umyć i przekroić na dwie połówki. Miąższ naciąć w kratkę i posypać solą. Bakłażany odstawić na kilka minut. Kiedy pojawi się na nich rosa zetrzeć ją ręcznikiem papierowym. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bakłażany. Piec je przez 15-20 minut do osiągnięcia miękkości.
Cebulę drobno posiekać, papryki pokroić w kostkę i pieczarki w grube kawałki lub plastry. Na dużą patelnię wlać oliwę, dodać cebulę i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mięso, paprykę oraz pieczarki. Zalać passatą i obficie doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i cynamonem. Całość gotować przez około 15 minut.
Bakłażany dokładnie wydrążyć łyżką (tak, aby nie przerwać skóry), dodać ich miąższ do ugotowanego farszu i wymieszać. Kulkę mozzarelli pokroić w drobną kostkę.
Wydrążone bakłażany napełnić połową przygotowanego sera, a następnie farszem. Na wierzchu ułożyć pozostałą mozzarellę i zapiekać w 180 stopniach, tym razem bez termoobiegu przez około 15 minut. Przed podaniem obficie posypać startym parmezanem i posiekaną bazylią. Smacznego!
Komentarze