Faszerowane bakłażany

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bakłażany (gruszki miłości) z nadzieniem mięsno-warzywnym to super pomysł na lekki obiad.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 bakłażany, po około 500 g każdy
    400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    300 ml passaty pomidorowej
    250 g świeżych pieczarek
    1 mała cebula
    1 zielona papryka
    1 czerwona papryka
    1 kulka mozzarelli
    1 łyżeczka cynamonu
    sól
    pieprz
    wędzona papryka
    oliwa
    świeże liście bazylii
    parmezan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Faszerowane bakłażany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany dokładnie umyć i przekroić na dwie połówki. Miąższ naciąć w kratkę i posypać solą. Bakłażany odstawić na kilka minut. Kiedy pojawi się na nich rosa zetrzeć ją ręcznikiem papierowym. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bakłażany. Piec je przez 15-20 minut do osiągnięcia miękkości.
    Cebulę drobno posiekać, papryki pokroić w kostkę i pieczarki w grube kawałki lub plastry. Na dużą patelnię wlać oliwę, dodać cebulę i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mięso, paprykę oraz pieczarki. Zalać passatą i obficie doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i cynamonem. Całość gotować przez około 15 minut.
    Bakłażany dokładnie wydrążyć łyżką (tak, aby nie przerwać skóry), dodać ich miąższ do ugotowanego farszu i wymieszać. Kulkę mozzarelli pokroić w drobną kostkę.
    Wydrążone bakłażany napełnić połową przygotowanego sera, a następnie farszem. Na wierzchu ułożyć pozostałą mozzarellę i zapiekać w 180 stopniach, tym razem bez termoobiegu przez około 15 minut. Przed podaniem obficie posypać startym parmezanem i posiekaną bazylią. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować