faszerowane bakłażany

5 (194 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Farsz inny niż zwykle

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - bakłażan: 2 sztuki
    - kasza kuskus: 0.5 szklanki
    - suszone pomidory z zalewy: 4 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - bazylia- gałązka: 2 sztuki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - parmezan: 30 gramów
    - sól i pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowane bakłażany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • bakłażany przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć,
    • miąższ pokroić w kostkę, czosnek pokroić w plasterki,
    • na oliwie podsmażyć czosnek, dodać miąższ bakłażana, smażyć kilka minut,
    • pomidory pokroić w kostkę dodać na patelnie wymieszać, przyprawić, zdjąć z ognia,
  • 2. • kuskus, zalać 1/2 szklanki wrzącej wody, odczekać kilka minut,
    • do masy dodać kuskus, porwane liście bazylii i połowę parmezanu, wymieszać,
    • do wydrążonych bakłażanów nałożyć po porcji masy, posypać pozostałym parmezanem i polać oliwą,
  • 3. • piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Kuskus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować