Faszerowana cukinia

5 (166 ocen)

  • 30 min

W sezonie cukinia ma niepowtarzalny smak.Warto spróbować ją w takiej wersji

  • 30 min

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego,
    2 cukinie,
    2 ząbki czosnku
    1 cebula,
    15 dag sera zółtego,
    sól czosnkowa,
    pieprz ziołowy do smaku
    natka pietruszki,
    2 łyżki bułka tarta,
    oliwa lub olej
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowana cukinia 1. Cukinie myjemy, przekrawamy na pół.
    Dużą łyżka skrobiemy miąższ do miski.
    Cebule obieramy i siekamy razem z czosnkiem na drobna kosteczkę .
    Smażymy na łyżce oliwy, dodajemy miąższ z cukinii, a następnie mięso mielone.
    Rozdrabniamy wszystko dokładanie widelcem. Dosypujemy bułkę tartą.
    Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
    Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.
    Mieszamy.
    Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Połówki cukinii napełniamy gotowym farszem i układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową posmarowaną olejem.

    Zapiekamy w temperaturze 180* C przez 15 minut, wyciągamy, posypujemy startym serem po wierzchu i pieczemy kolejne 10 -15 minut.
    Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować