Fasolowa słodycz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasole płuczemy i moczymy około 30 minut w zimnej wodzie.
Następnie odlewamy wode ,nalewamy świeżej i gotujemy w niej fasolę na pół miękko, około 30 minut.
Po ugotowaniu odcedzamy na duszlaku ,a następnie po ostudzeniu obieramy z osłonek i zgniatamy widelcem na papke.
2.Żółtka oddzielamy od białek.
Ucieramy z cukrem pudrem .
Dodajemy papke fasolową i kakao,miksujemy.
Dodajemy bułkę tartą , a pod koniec ubijania sztywną pianę z białek, którą mieszamy z ciastem na najniższych obrotach miksera.
3.Formę tortową o średnicy 25 cm smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą .
Wylewamy gotowe ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 40 minut.
4.Po upieczeniu ciasto studzimy.
Następnie przekrawamy na dwie cześci.
5.Jedną z nich smarujemy marmoladą .
Przykrywamy drugim blatem.
Smarujemy wierzch ciasta polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
6.Kroimy w trójkąty. Ciaso smakuje bardzo czekoladowo, podobnie do brownie.
Komentarze