Fasolowa słodycz

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ten przepis dawno temu znalazłam, gdzieś w zapiskach mamy. Teraz postanowiłam z wielką obawą go zrobić .

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 8 jajek
    250 g cukru pudru
    200 g fasoli Jaś świeżej lub mrożonej
    50 g bułki tartej
    2 łyżki kakao
    3-4 łyżki marmolady
    gotowa polewa czekoladowa
    wiórki kokosowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Fasolowa słodycz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasole płuczemy i moczymy około 30 minut w zimnej wodzie.
    Następnie odlewamy wode ,nalewamy świeżej i gotujemy w niej fasolę na pół miękko, około 30 minut.
    Po ugotowaniu odcedzamy na duszlaku ,a następnie po ostudzeniu obieramy z osłonek i zgniatamy widelcem na papke.
  • 2. Żółtka oddzielamy od białek.
    Ucieramy z cukrem pudrem .
    Dodajemy papke fasolową i kakao,miksujemy.
    Dodajemy bułkę tartą , a pod koniec ubijania sztywną pianę z białek, którą mieszamy z ciastem na najniższych obrotach miksera.
  • 3. Formę tortową o średnicy 25 cm smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą .
    Wylewamy gotowe ciasto.
    Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 40 minut.
  • Fasolowa słodycz 4. Po upieczeniu ciasto studzimy.
    Następnie przekrawamy na dwie cześci.
  • Fasolowa słodycz 5. Jedną z nich smarujemy marmoladą .
    Przykrywamy drugim blatem.
    Smarujemy wierzch ciasta polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
  • Fasolowa słodycz 6. Kroimy w trójkąty. Ciaso smakuje bardzo czekoladowo, podobnie do brownie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować