Fasolka Po Bretońsku

1 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Pyszna fasolka

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g fasoli białej
    170g kiełbasy toruńskiej
    160g kiełbasy wiejskiej
    180g boczku
    1,5 l wody
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 puszka krojonych pomidorów
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    5-6 łyżek sosu łagodnego typ lwowski
    3-4 ziela angielskie
    liść laurowy
    2 łyżki majeranku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Suchą fasolę zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia.
    2. Następnego dnia odcedzić wodę, wlać 1,5l świeżej wody. Dodać sól, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować około godziny.
    3. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni - ciągle mieszając.
    4. Podsmażony boczek przełożyć do garnka z grochem, a na pozostawionym tłuszczu podsmażyć kiełbasę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażyć.
    5. Kiełbasę przełożyć do garnka z grochem i gotować około 10min.
    6. Dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, sos, majeranek sól i pieprz. Gotować do miękkości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować