Fantastyczne gofry Michela Roux

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kapitalne gofry!, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, tajemnicą jest dobry przepis i oczywiście dobra gofrownica, taka która ma 1000 Wat lub więcej, słabszy sprzęt wysuszy nasze gofry i niestety efekt już nie będzie tak imponujący.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 10 sztuk:

    - 20 dag mąki pszennej, u mnie typ 500
    - 270 ml mleka
    - 5 dag stopionego ciepłego masła
    - 2 jaja, najlepiej wiejskie
    - 1 łyżka cukru
    - otarta skórka pomarańczowa lub cytrynowa ( ok. 1 łyżeczki )
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Fantastyczne gofry michela roux - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki oprócz białek, mieszamy mikserem na gładką masę. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do ciasta na gofry i delikatnie mieszamy łyżką.

    2. Ciasto nakładamy do rozgrzanej gofrownicy. W mocnej gofrownicy czas pieczenia 3 do 4 minut, im słabszy sprzęt tym wolniej gofry będą się piekły. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować