Fale Dunaju z malinami

4.5 (141 ocen)

Biało-czarne ciasto z zatopionymi owocami i masą budyniową oraz maliny jako zwieńczenie deseru.

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g masła
    250 g cukru
    6 jajek
    1 łyżka proszku
    30 dag mąki
    2 łyżki kakao
    Masa:250 g masła
    1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru
    1/2 l mleka
    kieliszek alkoholu
    Ponadto:
    kilka jabłek, brzoskwiń oraz maliny do dekoracji
    kakao do dekoracji


Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Fale dunaju Desery Ciasto

Fale dunaju z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto po kolei zmiksować. Połowę masy wylać na blachę o wym. 21x33 cm wyłożonej pergaminem. Do drugiej części ciasta dodać kakao i rozsmarować na cieście jasnym, powkładać cząstki jabłek i brzoskwiń lekko wciskając. Piec w temp.180 stopni ok. 40 minut.
  • 2. Ugotować budyń z 1/2 szklanką cukru, ostudzić. Masło utrzeć, dodać budyń oraz alkohol. Masę wyłożyć na zimne ciasto. Wyciąć fale w kartonie, ułożyć na placku i posypać kakao. Udekorować malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować