Biało-czarne ciasto z zatopionymi owocami i masą budyniową oraz maliny jako zwieńczenie deseru.
Składniki:
Ciasto:
250 g masła
250 g cukru
6 jajek
1 łyżka proszku
30 dag mąki
2 łyżki kakao
Masa:250 g masła
1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru
1/2 l mleka
kieliszek alkoholu
Ponadto:
kilka jabłek, brzoskwiń oraz maliny do dekoracji
kakao do dekoracji
Fale dunaju z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto po kolei zmiksować. Połowę masy wylać na blachę o wym. 21x33 cm wyłożonej pergaminem. Do drugiej części ciasta dodać kakao i rozsmarować na cieście jasnym, powkładać cząstki jabłek i brzoskwiń lekko wciskając. Piec w temp.180 stopni ok. 40 minut.
2.Ugotować budyń z 1/2 szklanką cukru, ostudzić. Masło utrzeć, dodać budyń oraz alkohol. Masę wyłożyć na zimne ciasto. Wyciąć fale w kartonie, ułożyć na placku i posypać kakao. Udekorować malinami.
Komentarze