Fale dunaju z czereśniami

5 (185 ocen)

To jedno z ulubionych moich ciast.

Składniki:

  • Ciasto
    1 kostka margaryna,
    6 szt jajka,
    2 szkl mąka pszenna,
    1 szkl cukier,
    1 szt cukier waniliowy,
    2 łyżeczki proszek do pieczenia,
    2 łyżki kakao,
    2 łyżki woda,
    Krem budyniowy,
    1 szt budyń śmietankowy,
    0,5 l mleko,
    5 łyżek cukier,
    1 kostka margaryna,
    Polewa czekoladowa,
    100 gr margaryna,
    3 łyżki mleko,
    2 łyżki kakao,
    2 łyżki cukier puder,
    Dodatkowo
    kompot z czereśni 1 l
    galaretka wiśniowa

Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Fale dunaju z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: margarynę utrzeć z cukrami do białości, dodawać po 1 żółtku cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy i wymieszać. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać 2 łyżki kakao i wodę i wymieszać. Wyłożyć na pierwszą część ciasta.Na górze ułożyć odsączone i wypestkowane czereśnie. Upiec w 160 st około 40 min. Na zimne ciasto wylać tężejącą galaretkę wiśniową Krem: Na mleku ugotować budyń z cukrem i ostudzić. Margarynę utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń i ucierać tak długo aż masa się dobrze połączy. Krem wyłożyć na galaretkę. Polewa kakaowa: Do garnuszka włożyć wszystkie składniki, podgrzewać do zagotowania się ciągle mieszając. Zimną polewę wylać na krem. Blacha 25*36 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować