Keczup z cukinii

4.5 (147 ocen)

  • 4 godz. 20 min

keczup ten jest naprawdę smaczny i lubiany przez całą moją rodzinę.Jesienią ,gdy jest sezon na paprykę i cukinię robię go z kilku porcji by cieszyć się jego smakiem przez cały rok.

  • 4 godz. 20 min

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii (obrać) zetrzeć na grubej tarce
    4 duże czerwone papryki(gniazda nasienne usunąć) pokroić w kostkę
    0,5 kg cebuli(obrać) pokroić w kostkę
    30 dag cukru
    0,5 szkl.octu 10%
    40 dag przecieru pomidorowego ("Pudliszki")
    1 czubata łyżeczka pieprzu
    1 czubata łyżeczka curry
    1 czubata łyżeczka chilii
    4 czubate łyżeczki soli(ja używam soli do przetworów)
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Keczup z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone warzywa zasypujemy solą i pozostawiamy na 2 godz.by puściły sok.Rozgotowujemy na papkę,lekko studzimy i miksujemy bardzo dokładnie.Dodajemy resztę składników,mieszamy i chwilę wszystko razem gotujemy mieszając.Gorący dajemy do wyparzonych buteleczek lub słoiczków.Pasteryzujemy ok.10-15 min.

Porady

Keczup jest pikantny,jeśli ktoś woli łagodniejszą wersję musi dać mniejszą ilość chilii pieprzu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować