Expresowe ciasto śliwkowe z migdałami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszne i ekspresowe ciasto ze śliwkami

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 2.5 szklanki
    - masło lub margaryna typu Kasia: 20 dekagramów
    - cukier: 0.67 szklanki
    - śmietana 30% słodka: 150 mililitrów
    - miod plynny: 7 łyżek
    - jajka świeże: 4 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - płatki migdałowe: 7 dekagramów
    - ciemne śliwki: 20 sztuk
    - białe wino: 70 mililitrów
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    - BUŁKA TARTA DO POSYPANIA FORMY: 1 sztuka
    - tłuszcz do formy: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Expresowe ciasto śliwkowe z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wkładamy miękką margarynę lub masło. Dodajemy cukier, trzy łyżki miodu, śmietanę oraz jajka. Ubijamy mikserem przez 30 sekund. Wsypujemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładniej konsystencji.
  • 2. Dwie małe keksówki (lub tortownicę o średnicy 26 cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy przygotowaną masę, wyrównujemy powierzchnię. Posypujemy płatkami migdałów i układamy umyte, pozbawione pestek i połówki śliwek.
  • 3. Pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (mniej więcej po 30 minutach przykrywamy ciasto folią aluminiową, a po kolejnych 5 wyłączamy dolne grzałki). W tym czasie zagotowujemy wino z sokiem z cytryny. Gdy połowa płynu odparuje, dodajemy miód i gotujemy jeszcze 3-4 minuty aż powstanie dosyć gęsty płyn. Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i nasączamy winem z miodem, studzimy. Przed podaniem możemy ciasto oprószyć odrobiną cukru pudru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować