ELLE_italia

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Z ziemi włoskiej do Polski chciałoby się powiedzieć patrząc na to danie inspirowane włoskimi gnocchi oraz polskimi kopytkami. Smak jak i kolorystyka (suszone pomidory, rukola i śmietanka).. to Italia!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki ugotowane w mundurkach: 5 sztuk
    - mąka pszenna-masa: 1 szklanka
    - Jajko: 1 sztuka
    - sałata rukola: 2 pęczki
    - suszone pomidory: 6 sztuk
    - śmietana 22 %: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gnocchi Kopytka Dania główne

Elle_italia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki (najlepiej starsze) ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, następnie ostudzić tak by były letnie. Obrać ze skórki i rozgnieść na gładką masę.
  • 2. Dodać jajko i mąkę wraz z odrobiną soli, ugniatać dodając w razie potrzeby mąki, tak by ciasto nie lepiło się zbytnio do rąk. Należy uważać z ilością mąki, by gnocchi (kopytka) nie były przesadnie twarde.
    Kolejnym krokiem jest uformowanie ruloników o średnicy 2cm na oprószonym mąką blacie i pokrojenie ukośnie na małe kopytka.
  • 3. Następnie smażymy kopytka na gorącej oliwie (od razu, bez wcześniejszego gotowania jak w przypadku tradycyjnych kopytek) aż się zarumienią.
  • 4. Podajemy na rukoli, polewamy śmietanką 22% a na końcu posypujemy pokrojonymi w cienkie paseczki suszonymi pomidorami w oliwie oraz posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rukola Suszone pomidory

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować