Z ziemi włoskiej do Polski chciałoby się powiedzieć patrząc na to danie inspirowane włoskimi gnocchi oraz polskimi kopytkami. Smak jak i kolorystyka (suszone pomidory, rukola i śmietanka).. to Italia!
1.Ziemniaki (najlepiej starsze) ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, następnie ostudzić tak by były letnie. Obrać ze skórki i rozgnieść na gładką masę.
2.Dodać jajko i mąkę wraz z odrobiną soli, ugniatać dodając w razie potrzeby mąki, tak by ciasto nie lepiło się zbytnio do rąk. Należy uważać z ilością mąki, by gnocchi (kopytka) nie były przesadnie twarde.
Kolejnym krokiem jest uformowanie ruloników o średnicy 2cm na oprószonym mąką blacie i pokrojenie ukośnie na małe kopytka.
3.Następnie smażymy kopytka na gorącej oliwie (od razu, bez wcześniejszego gotowania jak w przypadku tradycyjnych kopytek) aż się zarumienią.
4.Podajemy na rukoli, polewamy śmietanką 22% a na końcu posypujemy pokrojonymi w cienkie paseczki suszonymi pomidorami w oliwie oraz posiekaną natką pietruszki.
Komentarze