Cebularze

0 (0 ocen)

Pyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem smażonej cebuli i maku, moja rodzina bardzo lubi cebularze i często je piekę. Mają fajny smak i aromat, doskonale smakują na zimno.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    40 gram świeżych drożdży
    1,5 szklanki letniego mleka
    1 jajko
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soli
    2 łyżki oleju
    Farsz:
    1 kilogram cebuli
    2 łyżki suchego maku
    Sól, pierz
    Olej do smażenia
    Dodatkowo:
    1 jajko
    Mąka do podsypania
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy do momentu aż będzie szklista. Dodajemy suchy mak. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem i chwilę jeszcze smażymy, odcedzamy na sicie z nadmiaru oleju. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy so miski, dodajemy sól, jajko, olej oraz wlewamy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy ciasto z miski i ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki i wałkujemy na małe krążki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi każdego krążka smarujemy rozkłóconym jajkiem, na środek nakładamy porcję farszu i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować