Bardzo smaczne, kruche ciasteczka o mocnym smaku kawy i kakao. Nie za słodkie, pachnące masłem i chrupiące. Idealne do filiżanki popołudniowej kawy i do podania niespodziewanym gościom.
Ekspresowe ciasteczka kakaowo-kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na stolnicę wysypujemy mąkę, kawę, kakao, proszek do pieczenia, budyń i cukier trzcinowy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Robimy kopiec, wbijamy jajko i zagniatamy ręcznie jednolite ciasto.
2.Ciasto rozwałkowujemy na obficie posypanej mąką stolnicy (wałek także nacieramy mąką). Za pomocą kieliszka lub szklanki wykrawamy ciasteczka.
3.Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze