Ekspresowe ciasteczka kakaowo-kawowe

4.5 (157 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne, kruche ciasteczka o mocnym smaku kawy i kakao. Nie za słodkie, pachnące masłem i chrupiące. Idealne do filiżanki popołudniowej kawy i do podania niespodziewanym gościom.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -100 g masła
    -1 szklanka przesianej mąki pszennej
    -1 saszetka budyniu czekoladowego
    -1 czubata łyżka gorzkiego kakao
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 jajko
    -2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    -4 łyżki cukru trzcinowego
    -cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Ekspresowe ciasteczka kakaowo-kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na stolnicę wysypujemy mąkę, kawę, kakao, proszek do pieczenia, budyń i cukier trzcinowy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Robimy kopiec, wbijamy jajko i zagniatamy ręcznie jednolite ciasto.
  • 2 2. Ciasto rozwałkowujemy na obficie posypanej mąką stolnicy (wałek także nacieramy mąką). Za pomocą kieliszka lub szklanki wykrawamy ciasteczka.
  • 3 3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować