Ekspresowa zapiekanka z chipsów (studencka)

4.5 (180 ocen)

Zapiekanka stanowi ekspresową przekąskę. Smakuje na ciepło i zimno. Należy tylko uważać by nie zjeść wszystkich chipsów w trakcie jej przygotowania:).

Składniki:

  • Składniki:
    • Duża paczka (150g) chipsów o ulubionym smaku ( u mnie kebab z cebulą),
    • 0,5 puszki czerwonej fasoli konserwowej,
    • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej,
    • 1 czerwona papryka,
    • Około 7 dużych plasterków ulubionej wędliny (około 100g), może być boczek,
    • 150-200g żółtego sera,
    • Natka pietruszki do dekoracji,
    • Ketchup do podania,
    • Łyżka masła do wysmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Ekspresowa zapiekanka z chipsów (studencka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krojenie wędliny 1. Fasolę oraz kukurydzę odsączamy. Wędlinę tniemy w grube pasy. Paprykę kroimy w kostkę.
    Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Około 1/3 sera pozostawiamy na posypanie wierzchu. Pozostały dajemy do środka.
  • Wyłożone dno 2. Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Na dnie układamy warstwę chipsów (około 1/3 paczki), posypujemy ją serem.
  • W trakcie przekładnia 3. Następnie układamy naprzemiennie pozostałe składniki. W trakcie ich układania cały czas posypujemy delikatnie serem, który spoi całość.
    Zapiekankę przekładamy do piekarnika na około 15-20 minut, tak by ser w środku się rozpuścił i związał poszczególne składniki. Pod koniec posypujemy obficie wierzch zapiekanki.
    Gdy ser na górze się rozpuści zapiekanka jest gotowa.
    Przed podaniem posypujemy ją posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować