Ekspresowa zapiekanka z chipsów (studencka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę oraz kukurydzę odsączamy. Wędlinę tniemy w grube pasy. Paprykę kroimy w kostkę.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Około 1/3 sera pozostawiamy na posypanie wierzchu. Pozostały dajemy do środka.
2.Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Na dnie układamy warstwę chipsów (około 1/3 paczki), posypujemy ją serem.
3.Następnie układamy naprzemiennie pozostałe składniki. W trakcie ich układania cały czas posypujemy delikatnie serem, który spoi całość.
Zapiekankę przekładamy do piekarnika na około 15-20 minut, tak by ser w środku się rozpuścił i związał poszczególne składniki. Pod koniec posypujemy obficie wierzch zapiekanki.
Gdy ser na górze się rozpuści zapiekanka jest gotowa.
Przed podaniem posypujemy ją posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ketchupem.
Komentarze