Ekspresowa fasolka po bretońsku

4.99 (154 ocen)

  • 40 min

Czasami brakuje mi chęci lub czasu na moczenie fasoli, dlatego tą potrawę często przyrządzam z warzyw konserwowych. Taka fasolka również jest pyszna - ale o wieleee szybsza w przygotowaniu!

  • 40 min

Składniki:

  • 2 puszki fasolki
    100g wędzonego boczku
    100-150g kiełbasy (najlepiej dobrze przyprawionej)
    1 cebula (duża)
    2 ząbki czosnku
    2 listki laurowe
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    koncentrat pomidorowy (wg gustu)
    1-2 łyżki majeranku
    ostra papryka w proszku (u mnie nitki chilli)
    olej
    sól, pieprz
    Opcjonalnie:
    cząber, bazylia, tymianek, natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.99 (154 ocen)

Ekspresowa fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fkbwft 1. Na patelni podsmażyć kiełbasę, boczek i cebulę.
    Mięso z cebulą przełożyć do garnka z wodą, listkami laurowymi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  • image-04bixhv 2. Całość podgotować z 10-15 minut i następnie dodać fasolkę, a następnie koncentrat pomidorowy.
  • image-02603os 3. Całość oprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką) i zagotować.

Porady

Do fasoli dodatkowo dodaję suszone i świeże zioła. Można też użyć gotowej mieszanki przypraw. Nie podawałam ilości koncentratu, ponieważ jakościowo są one różne i jeden jest bardziej, drugi mniej "pomidorowy". Proporcje mięsa również zależą do indywidualnego gustu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Fasola Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować