Ekspresowa fasolka po bretońsku

4.5 (188 ocen)

  • 5 min

Bardzo szybka wersja fasolki po bretońsku, która jest bardzo pyszna i można ją zrobić w mgnieniu oka.

  • 5 min

Składniki:

  • - Pętko kiełbasy śląskiej
    - 1 średnia cebula
    - Puszka fasoli w puszce (może być zarówno biała, jak i czerwona)
    - 1 łyżka przecieru pomidorowego
    - 3 łyżki oleju
    - 1 łyżka mąki
    - sól, pieprz ziołowy, majeranek, czosnek granulowany, szczypta papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Ekspresowa fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę i smażymy razem na łyżce oleju. Następnie dodajemy opłukaną fasolę z puszki i podlewamy odrobiną wody. Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli sos nie jest gęsty wówczas robimy zasmażkę: Na 2 łyżkach oleju podsmażamy mąkę i dodajemy do fasolki mieszając. Dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy i gotowe!

Porady

Danie można zrobić bez zasmażki, jednak trzeba dodać mniej wody, tak, żeby wystarczająco sos zagęścił przecier.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Fasola Fasola czerwona Kiełbasa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować