Egzotyczny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD:
1.Herbatniki kruszymy i mieszamy z cukrem i roztopionym masłem. Masą wykładamy natłuszczone dno i boki tortownicy.
2. Pieczemy ok. 10 min w 180 st. C
MASA SEROWA:
1. Ser ubijamy mikserem na puszystą masę.
2. Nie przestając ubijania wsypujemy partiami cukier i ziarenka z wanilii.
3. Ucieramy ok. 1-2 min.
4. Do masy dodajemy po jednym jajku.
5. Na końcu wlewamy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy.
6. Połowę przelewamy do drugiej miski i łączymy z kakao.
7. Jasną masę wylewamy na podpieczony spód, ciemną wylewamy delikatnie na środek.
8. Pieczemy w kąpieli wodnej* w 160 st. C aż wierzch będzie suchy ok 50-60 min. 9. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
* Kąpiel wodna: Do brytfanki o wyższych bokach nalewamy wodę i wkładamy tortownicę z sernikiem.
GALARETKA:
1.Galaretkę rozpuszczamy w wodzie według przepisu na opakowaniu.
2. Mango obieramy, kroimy w kostkę i układamy na ostudzonym cieście.
3. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką.
4.Schładzamy w lodówce.
Komentarze