Egzotyczny sernik z mango na kokosowym spodzie

  • wyświetlono: 51 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Niebanalny sernik z egzotyczną nutą. Z kawałkami soczystego mango, na spodzie z wiórkami kokosowymi.

Sch
  • 18 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Na blachę 35 x 20cm

Spód kokosowy:
Mąka pszenna - 100g
Mąka kokosowa - 100g
Wiórki kokosowe - 50g
Masło (zimne) - 100g
Cukier - 40g
Jajko - 1szt
Jogurt naturalny - 1 łyżka

Masa serowa:
Ser biały (w wiaderku) - 1kg
Jajka - 6szt
Masło - 100g
Kasza manna - 4 łyżki
Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Cukier - 3/4 szklanki
Jogurt naturalny - 4 łyżki
Cukier waniliowy - 1 łyżka
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Mango - 200g (waga samego miąższu, można użyć mrożonego mango)

Do posypania - cukier puder (opcjonalnie)

Sposób przygotowania przepisu:

Egzotyczny sernik z mango na kokosowym spodzie

  • Egzotyczny sernik z mango na kokosowym spodzie1. Spód:
    Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy pozostał składniki i zagniatamy, aby dobrze się wymieszały. Blachę wykładamy ciastem, dokładnie rozprowadzamy i dociskamy palcami. Nie smarowałam blachy dodatkowo tłuszczem, ponieważ ciasto jest wystarczająco tłuste i po upieczeniu odchodzi bez problemu.

    Spodu nie podpiekamy, masę serową będziemy wykładać na surowy.
  • Egzotyczny sernik z mango na kokosowym spodzie2. Masa serowa:
    Owoce mango kroimy w niedużą kostkę. Jeśli używacie mrożonego mango, należy je rozmrozić i odcedzić z nadmiaru wody.
    Masło roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia.
    Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Dodajemy po kolei pozostałe składniki: ser, jogurt, kaszę, mąkę ziemniaczaną, roztopione masło, proszek i cukier waniliowy, cały czas mieszając mikserem. Na końcu dodajemy ubite białka i mango, mieszamy ręcznie.

    Masę wylewamy na spód i pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut, grzanie z dołu.

    Jeśli w waszym piekarniku jest tylko grzanie góra-dół to po 20-30 minutach ciasto należy przykryć papierem do pieczenia, aby góra się nie spiekła.

    Ciasto musi całkowicie ostygnąć. Wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc), aby spód zmiękł.

    Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

Porady

W sklepach można od niedawna kupić mango mrożone. Bardzo polecam - to pyszne, dojrzałe i bardzo słodkie kawałki owocu, które sprawdzają się w ciastach i koktajlach lepiej niż te z puszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikciasto na imprezęsernik z owowcamimango kokossernik na urodziny

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik na zimno z polewą jagodową

Dodane przez: kasiunia

Sernik na zimno z polewą jagodową

Kremowy sernik waniliowy bez pieczenia....

Azjatyckie mini pączusie z mango i nutą kokosa

Dodane przez: Ewelina Marcin

Azjatyckie mini pączusie z mango i nutą kokosa

Moja wersja orientalnych pączków...

pączki

Dodane przez: Kasja1986

Pączki z różą smażone na oleju kokosowym

Pyszne, puszyste i aromatyczne...

Orzeszki

Dodane przez: danusia19671

Orzeszki z nadzieniem kokosowym

Pyszne kruche orzeszki z nadzieniem...

Orzeszki z kremem kokosowym

Dodane przez: monika016

Orzeszki z kremem kokosowym

Pamiętam ten deser z dzieciństwa:)....

Kokosowe ciasteczka z maszynki

Dodane przez: Anyzkowo

Kokosowe ciasteczka z maszynki

Pyszne z polewą z gorzkiej czekolady

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE