Dziadki

4.48 (195 ocen)

  • 40 min

Potrawa pochodzi z sądecczyzny w niektórych rejonach Polski znana jest pod nazwą Porka , Porki lub Prażuchy .

  • 40 min

Składniki:

  • 1,3 kg obranych ziemniaków
    1 szklanka mąki pszennej
    sól , pieprz i gałka muszkatołowa( opcjonalnie)
    boczek i cebula do okraszenia
Wystaw ocenę:

4.48 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dziadki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wsypujemy mąkę. 1. Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku 25 minut .Wsypujemy mąkę , przykrywamy i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Odcedzamy . Ok 1/4 szklanki wody z ziemniaków pozostawiamy .
  • Ziemniaki i mąkę ucieramy. 2. Po odcedzeniu otrzymujemy tzw. kluch .
  • Ucieramy na gładką masę . 3. Ucieramy pałką lub tłuczkiem do ziemniaków . Jeżeli masa jest za gęsta dolewamy odrobinę wody, która pozostałą z gotowania ziemniaków. Doprawiamy szczyptą soli ,pieprzu i gałki muszkatołowej.
    Przestygniętą masę nabieramy łyżką stołową i w dłoniach formujemy podłużne kluseczki , które wykładamy na talerz i okraszamy boczkiem przesmażonym z cebulką .

Porady

Ziemniaki trzeba dobrze utrzeć aby nie było grudek. Podajemy solo lub jako dodatek do gulaszu , sosów , mięs z dowolną surówką .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.19 (412 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować