Dżem z soku jeżynowego z kawą wg. przepisu p. Iwony

wyświetlono: 71 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Przepis poznałam wraz z przybyciem rodziców mojej współlokatorki z dostawą 2 olbrzymich koszy pysznych jeżyn. Jeżyny należą do owoców miękkich, dlatego p. Iwona (mama mojej koleżanki) zarządziła mrożenie, jedzenie i robienie soku na dżem. Jak samo przygotowanie soku do dżemu mnie nie dziwiło, bo za pomocą wolnoobrotowej wyciskarki powstaje dużo soku pozbawionego pesteczek, a tym samym mamy aksamitny i delikatny dżem/galaretkę, dodatek kawy który był mi nieznany sprawia że smaki ciekawie przenikają. Polecam nie tylko do naleśników, to pozycja która wciąga

opublikowany: 04.08.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • proporcja wg miary powstałego soku:

    1 l soku jeżynowego
    2 szklanki mocnej kawy ( ze świeżo mielonych ziaren, parzonej za pomocą kawiarki)
    1/2 szklanki cukru
    24 g pektyny ( 2 łyżki)

    duży garnek do gotowania powideł/dżemów
    drewniana łyżka do mieszania
    słoiczki

    opcjonalnie do podania świeże owoce, ciasteczka /naleśniki/tosty
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Posiłek:

Dżem z soku jeżynowego z kawą wg. przepisu p. iwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny myjemy w zimnej wodzie, odsączamy. Przebieramy z szypułek.
  • 2. Wyciskamy sok z jeżyn, do wykorzystania składników
  • 3. Zaparzamy kawę z ulubionych ziaren. Kawa musi być mocna, esencjonalna
  • 4. Sok przelewamy do garnka gotujemy przez około 35 minut, mieszamy uważając by nic nie przywarło, dodajemy cukier i część kawy
  • 5. dodajemy pektynę, którą rozpuszczamy kawą i dolewamy do gotującego się soku, tuż przed końcem gotowania dżemu
  • 6. Gorący dżemy przelewamy do słoiczków. Odwracamy do góry dnem.
    Gotowy dżem genialnie smakuje z naleśnikami, na kanapkach , z kruchymi ciateczkami czy jako dodatek do budyniu :)

Porady

Jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie dżemy może użyć większej ilości cukru. Pektyna powoduje, że mamy konsystencję galaretki, została dodana, bo owoce były bardzo dojrzałe, zamiast pektyny można użyć argantyny (agaru) zgodnie z informacją na opakowaniu

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: martaf martaf

Oczy carycy wg przepisu siostry Anastazji

pyszne ciasto, polecam

kategoria: Desery opublikowany: 22.10.2014 | wyświetlono: 19740 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: otylia-sieczka otylia-sieczka

Miodek wg przepisu Siostry Anastazji

Ciasto bardzo delikatne z wyczuwalną nutką miodu, muśnięte jabłkowym aromatem i bitą śmietaną.

kategoria: Desery opublikowany: 26.02.2013 | wyświetlono: 10519 Książki kucharskie: 30 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE