Kiszone jabłka według przepisu p. Danusi

4.5 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Kilka lat temu w Lublinie w jednej z restauracji podano jako czekadełko kiszone jabłka, które później były też w zamówionym burgerze i to właśnie wtedy zachwycił mnie smak kiszonych jabłek. Zdobyłam przepis od jednej z tamtejszych gospodyń KGW wraz z ekologicznymi jabłuszkami, aronią i gałązkami czerwonej porzeczki i liśćmi jabłoni. Liście jabłoni i porzeczki nadają smaku i są naturalnym konserwantem , dzięki któremu mają zachować chrupkość.

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • około 1 kg jabłek - zawiązek

    kilka liści jabłoni
    gałązka porzeczki wraz z owocami
    owoce aronii - 1-2 baldachimy

    na słoik;
    gwiazdka anyżu
    kilka ziaren pieprzu
    kawałek kory cynamonu
    goździk
    ziarno kardamonu razem z łuską

    zalewa;
    na 1 l wody - 1 łyżka soli, 1 łyżeczka miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Przetwory z jabłek Pikle

Kiszone jabłka według przepisu p. danusi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiszone jabłka wg  przepisu p. Danusi 1. Owoce i liście myję w zimnej wodzie
  • Kiszone jabłka wg  przepisu p. Danusi 2. Do wyparzonych słoiczków wsypuję przyprawy
  • Kiszone jabłka wg  przepisu p. Danusi 3. Umyte jabłuszka, kroję na mniejsze kawałki
  • Kiszone jabłka wg  przepisu p. Danusi 4. Do słoików przekładam pokrojone jabłka, listki jabłoni, aronię i gałązki porzeczki
  • Kiszone jabłka wg  przepisu p. Danusi 5. Całość zalewam wodą wymieszaną z solą i miodem. Odstawiam w ciepłe miejsce na około 5 dni, by się ukisiły.

Porady

- Dostałam mniejsze jabłuszka, które p. Danusia odcinała z gałązki pełnej jabłuszek, by te pozostałe urosły duże; - Moje jabłuszka nie były pryskane, dlatego by nie kisić wraz z robakami kroiłam je na mniejsze kawałki - tylko małe jabłuszka bez oznak "intruza" wkładałam w całości - zamiast miodu można użyć do zalewy cukru - z tej porcji powstają 2 słoiczki o pojemności 250 ml *** gotowe kiszone jabłuszka są pyszne nie tylko w sałatkach, kanapkach są pyszne jako samodzielna przekąska

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować