Oczy carycy wg przepisu siostry Anastazji

4.37 (180 ocen)

  • 4 godz.

pyszne ciasto, polecam

  • 4 godz.

Składniki:

  • Ciasto jasne:
    6 białek
    0,5 szklanki cukru
    1 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    1/3 szklanki oleju

    Ciasto ciemne:
    6 żółtek
    2 jajka
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1/3 szklanki oleju

    Krem budyniowy:
    1 i 3/4 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    250 g masła

    Dodatkowo:
    2 galaretki zielone
    paczka okrągłych biszkoptów 180g

    Napar do biszkoptów:
    1 łyżeczka kopiasta kawy
    3/4 szklanki wrzątku
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.37 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Oczy carycy wg przepisu siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne:
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.

    Ciasto ciemne:
    Żółtka z jajkami ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy olej oraz mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią na przemian jasne i ciemne ciasto. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto widelcem.
    Ciasto piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 30-35 minut. Studzimy.

    Krem:
    1 i 1/3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W połowie szklanki rozpuszczamy budyń. Dodajemy do gotującego się mleka. Studzimy.
    Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Do masła dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu ciągle miksując.

    Kawę parzymy w 3/4 szklanki wrzątku, Dodajemy cukier, mieszamy i studzimy.
    Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku. Zostawiamy do wystudzenia i stężenia.

    Wystudzone ciasto kroimy na dwa placki. Na jedną część wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wykładamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy pozostały krem i przykrywamy go drugim plackiem.
    Wierzch opcjonalnie polewamy polewą czekoladową.
    Schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (188 ocen)

Migdałowiec

To może cię zainteresować