Dżem truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki płuczemy pod zimną wodą (nie obieramy na początku), odcedzamy,
2.Po przepłukaniu usuwamy szypułki, ja po prostu odcinam.Truskawki kroimy na połowę, większe na 4 części.
3.Zasypujemy cukrem, czekamy aż puszczą sok trwa to około ok 1,5 do 2 godzin.
4.
Po tym czasie wstawiamy na gaz.
5.Cytrynę myjemy, wyparzamy, osuszamy, ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do truskawek.
6.Cytrynę przecinamy na połowę wyciskamy sok, wlewamy do truskawek.
7.Gotujemy na wolnym ogniu, łopatką truskawki rozdrabniamy, jeśli wolicie w dżemie kawałki owoców pozostawiamy kilka większych;)
8.Podgrzewamy na wolnym ogniu około godziny, w międzyczasie usuwamy powstałą piane.
9.Gdy dżem uzyska odpowiednią dla nas konsystencje( mój jest gęsty, jeśli wolicie rzadki skracacie czas gotowania) przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików.
Komentarze