Dżem truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Nie ma nic lepszego jak domowe przetwory. Zachęcam do samodzielnego wykonania.

  • 3 godz.

Składniki:

  • ok. 1 kg truskawek
    6 łyżek cukru
    1 cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki płuczemy pod zimną wodą (nie obieramy na początku), odcedzamy,
  • 2. Po przepłukaniu usuwamy szypułki, ja po prostu odcinam.Truskawki kroimy na połowę, większe na 4 części.
  • 3. Zasypujemy cukrem, czekamy aż puszczą sok trwa to około ok 1,5 do 2 godzin.
  • 4.
    Po tym czasie wstawiamy na gaz.
  • 5. Cytrynę myjemy, wyparzamy, osuszamy, ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do truskawek.
  • 6. Cytrynę przecinamy na połowę wyciskamy sok, wlewamy do truskawek.
  • 7. Gotujemy na wolnym ogniu, łopatką truskawki rozdrabniamy, jeśli wolicie w dżemie kawałki owoców pozostawiamy kilka większych;)
  • 8. Podgrzewamy na wolnym ogniu około godziny, w międzyczasie usuwamy powstałą piane.
  • 9. Gdy dżem uzyska odpowiednią dla nas konsystencje( mój jest gęsty, jeśli wolicie rzadki skracacie czas gotowania) przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików.
  • 10. Dokładnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem.
  • 11. Pozostawiamy tak do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (166 ocen)

dżem truskawkowy

To może cię zainteresować