To pyszny jesienny deser. Doskonały gdy zabraknie już sezonowych, letnich owoców. Często robie go dla moich małych łasuchów-Kasi i Adasia, którzy lubią słodkie niespodzianki:).
Składniki:
Składniki:
• 1 galaretka pomarańczowa,
• 80 dag miąższu z dyni,
• 1 pomarańcza,
• Cukier do smaku, około 2 łyżki,
• Bita śmietana do podania,
• 2 kostki mlecznej czekolady do dekoracji
Dyniowo-pomarańczowa galaretka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynie kroimy w kostkę. Tak przygotowaną gotujemy do miękkości pod przykryciem. Gdy jest już miękka odcedzamy ją.
Odcedzoną miksujemy. Z pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy do dyniowego musu.
Całość umieszczamy na gazie. Do musu dodajemy pomarańczową galaretkę oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Przestudzoną masę rozlewamy do przygotowanych pucharków. Odstawiamy do chłodu do zastygnięcia.
Gotową galaretkę dekorujemy bitą śmietaną oraz wiórkami czekolady. Podajemy.
Komentarze