Dyniowo-pomarańczowa galaretka

4.48 (187 ocen)

To pyszny jesienny deser. Doskonały gdy zabraknie już sezonowych, letnich owoców. Często robie go dla moich małych łasuchów-Kasi i Adasia, którzy lubią słodkie niespodzianki:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 galaretka pomarańczowa,
    • 80 dag miąższu z dyni,
    • 1 pomarańcza,
    • Cukier do smaku, około 2 łyżki,
    • Bita śmietana do podania,
    • 2 kostki mlecznej czekolady do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Dyniowo-pomarańczowa galaretka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie kroimy w kostkę. Tak przygotowaną gotujemy do miękkości pod przykryciem. Gdy jest już miękka odcedzamy ją.
    Odcedzoną miksujemy. Z pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy do dyniowego musu.
    Całość umieszczamy na gazie. Do musu dodajemy pomarańczową galaretkę oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
    Przestudzoną masę rozlewamy do przygotowanych pucharków. Odstawiamy do chłodu do zastygnięcia.
    Gotową galaretkę dekorujemy bitą śmietaną oraz wiórkami czekolady. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować