Dyniowe bułeczki z powidłami i orzechami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Najlepsze bułeczki jakie można sobie wyobrazić. Puszyste, ale nieco cięższe dyniowe ciasto drożdżowe idealnie współgra z powidłami śliwkowymi i orzechami.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    4 dag drożdży
    1 niepełna szklanka ciepłego mleka
    1 szklanka puree z dynii
    szczypta soli
    4 łyżki oleju rzepakowego
    100g mielonych orzechów włoskich
    350g powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dyniowe bułeczki z powidłami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, pozostały cukier, puree z dyni. Dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrobić dobrze ciasto, wbijając w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Wyrabiać do momentu, aż przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki. Na końcu dodać olej i jeszcze raz wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 2. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkować na prostokąt grubości ok. 1-1,5cm. Posmarować połową powideł i posypać połową orzechów. Zwinąć w roladę. Ostrym nożem kroić w plastry co 3-4cm. Układać je na blaszce w równych ostępach od siebie (niedużych, ok 1-1,5cm). Tak samą postąpić z pozostałym ciastem. Odstawić bułeczki do napuszenia na ok. 30 minut. Po tym czasie piec w temperaturze 1800 przez 25-30 minut, do zrumienienia. Ostygnięte bułeczki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Drożdże Dynia Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować