Bułeczki z powidłami

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz.

Proste i łatwe bułki na słodko. Wykorzystałam powidła śliwkowe. Znikają jeszcze ciepłe, bo takie są najlepsze. Przed podaniem należy posypać cukrem pudrem. W smaku przypominały mi pączki, może za sprawą skórki pomarańczowej którą dałam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej wrocławskiej

    2 dkg drożdży

    2 łyżki cukru

    5 dkg masła

    szczypta soli

    1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej/ można dodać startą/

    300 ml mleka

    1 słoiczek powideł

    1 łyżeczka oliwy

    cukier puder

    do posmarowania:

    1 łyżka masła

Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Powidła

Bułeczki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto wyrośnięte 1. Do miski wykruszam drożdże, dodaję łyżkę mąki i kilka łyżek mleka letniego. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany.Odstawiam do wyrośnięcia. Do reszty mleka dodaję skórkę pomarańczową, cukier który ma się rozpuścić.Masło rozpuszczam w rondelku. Do zaczynu przesiewam mąkę, dodaję mleko, masło i ciasto zarabiam mikserem, albo ręką. Musi być elastyczne. Miskę w której będzie wyrastać ciasto smaruję oliwą, która zapobiega przyklejaniu się ciasta do ścianek miski. Odstawiam do wyrośnięcia.
  • ciasto podzielone 2. Z ciasta robię wałek na desce podsypanej mąką, i dziele na 12 części.
  • nadzienie na cięście 3. Na każdą cześć układam łyżeczkę powideł i sklejam bułeczki. Układam na blaszce na papierze i odstawiam do wyrośnięcia.
  • bułeczki rosną 4. Przed pieczeniem smaruję roztopionym masłem każdą bułkę. Piekę temp 200 stopni 25 minut góra dół. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować