Dyniowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dynia, przez znaczną większość, uznawana jest raczej jako składnik zup lub dania głównego. Jednak dodanie tego jesiennego warzywa do babeczek zupełnie Was zaskoczy. - See more at: http://www.smakowitejadlo.com/#sthash.1xlimNAo.dpuf

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5 średniej wielkości dyni
    3 duże jajka
    200 ml oleju
    220 g brązowego cukru
    250 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    3 łyżki siekanych pestek z dyni
    szczypta soli
    0,5 łyżeczki świeżego imbiru

    Lukier:

    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżki soku z buraków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dyniowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól i wymieszaj.
  • 2. W drugiej misce ubij jajka, następnie dodaj cukier, olej, drobną startą na tarce dynię (możemy zastąpić pure z dyni), ekstrakt waniliowy oraz świeżo starty imbir.

  • 3. Mokre składniki dodaj do suchych i dodaj posiekane pestki dyni. Całość delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia się składników.

  • 4. Ciasto wyłóż do formy wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości.

  • 5. Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 20-25 min. (do suchego patyczka).
    Babeczki pozostaw do ostygnięcia - w tym czasie przygotuj lukier.

  • 6. Lukier z soku z buraków:

    Do miseczki wsyp cukier puder. Stopniowo dodawaj sok z buraków i rozcieraj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. (ilość soku można zmniejszyć lub zwiększyć w razie potrzeb).

  • 7. Ostudzone babeczki polej lukrem i posyp posiekanymi pestkami dyni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować