Dynia, przez znaczną większość, uznawana jest raczej jako składnik zup lub dania głównego. Jednak dodanie tego jesiennego warzywa do babeczek zupełnie Was zaskoczy. - See more at: http://www.smakowitejadlo.com/#sthash.1xlimNAo.dpuf
40 min
Składniki:
0,5 średniej wielkości dyni
3 duże jajka
200 ml oleju
220 g brązowego cukru
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki siekanych pestek z dyni
szczypta soli
0,5 łyżeczki świeżego imbiru
Dyniowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól i wymieszaj.
2.W drugiej misce ubij jajka, następnie dodaj cukier, olej, drobną startą na tarce dynię (możemy zastąpić pure z dyni), ekstrakt waniliowy oraz świeżo starty imbir.
3.Mokre składniki dodaj do suchych i dodaj posiekane pestki dyni. Całość delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia się składników.
4.Ciasto wyłóż do formy wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości.
5.Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 20-25 min. (do suchego patyczka).
Babeczki pozostaw do ostygnięcia - w tym czasie przygotuj lukier.
6.Lukier z soku z buraków:
Do miseczki wsyp cukier puder. Stopniowo dodawaj sok z buraków i rozcieraj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. (ilość soku można zmniejszyć lub zwiększyć w razie potrzeb).
7.Ostudzone babeczki polej lukrem i posyp posiekanymi pestkami dyni.
Komentarze