Dynia marynowana z marchewką

2 (2 ocen)

Tradycyjnie marynowana dynia przygotowywana jest z dodatkiem przypraw korzeniowych, cynamonu, goździków. Ja wolę ją w wersji z liściem laurowym, gorczycą i zielem angielskim. Mimo iż przyprawy są raczej wytrawne to dzięki dodatkowi cukru zalewa jest lekko słodka.

Składniki:

  • 1kg miąższu dyni
    150ml octu 10%
    biała cebula
    średnia marchewka
    czarny pieprz ziarnisty
    liście laurowe
    ziele angielskie
    8 łyżeczek cukru
    łyżeczka ziaren gorczycy
    3 szklanki wody
    sól
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dynia marynowana z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dynia marynowana z marchewką 1. Dynie obrać ze skórki, wydrążyć, miąższ pokroić w kostkę.

  • Dynia marynowana z marchewką 2. Dynie gotować około 15 minut w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i dwóch łyżeczek cukru aż będzie półmiękka. Odcedzić
  • Dynia marynowana z marchewką 3. Kilka godzin wcześniej przygotować zalewę. Marchew obrać i obieraczką do warzyw „pociąć” na cieniutkie plasterki. Cebule pokroić w piórka. Warzywa zalać 3 szklankami wody, dodać ocet, łyżeczkę soli, cukier, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Gotować na małym ogniu pół godziny. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Dynia marynowana z marchewką 4. Odcedzić. Wybrać marchewki i połączyć z zalewą. Resztę wyrzucić. Ponownie zagotować zalewę.
  • Dynia marynowana z marchewką 5. Do wyparzonych słoików układać odsączoną dynię, przekładając marchewką z zalewy. Całość zalać gorąca zalewą. Pozostawić do wystygnięcia wieczkiem do dołu. Nie wymaga pasteryzacji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować