Dynia marynowana

4.5 (140 ocen)

  • 30 min

Warto mieć w domu własne przetwory

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g dyni
    250 ml wody
    200 ml octu 10%
    płaska łyżeczka goździków
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dynia marynowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dynię wrzucamy do gotującej wody 1. Dynię obrać ze skóry, pokroić w średnią kostkę i wrzucić do gotującej wody. Gotować na pół miękko z dodatkiem łyżeczki cukru(żeby nie straciła koloru) około 8 minut. Do drugiego garnka wlać wodę, ocet, dodać goździki, cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia. Słoiki sparzyć gorącą wodą, włożyć do nich odcedzone kawałki dyni i zalać je gorącą marynatą. Słoiki dobrze zakręcić i postawić na wieczku, aż całkowicie ostygną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować