Marynowana dynia

  • wyświetlono: 684 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Dynię robiła moja mama, teraz robię i ja. Idealnie pasuje do wielu potraw. Polecam wszystkim którzy uwielbiają dynie pod różną postacią.

Świeca Urszula
  • 60min

Składniki

1 kg dyni
1 łyżka soli
sok z jednej cytryny
Zalewa:
2 szklanki wody
30 dkg cukru
1/2 szklanki octu
Dodatkowo:
kilka goździków
kawałek kory cynamonu

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Marynowana dynia

  • 1. Dynię obrać ze skóry, usunąć miękki środek z pestkami, miąższ pokroić w kostkę i lekko obgotować w wodzie z solą i sokiem z cytryny. Odcedzić, ułożyć w czystych słoikach, dodać goździki, cynamon i skórkę cytrynową ( bez białego miąższu). Składniki na zalewę zagotować. Zalać dynię gorącą zalewą, zakręcić wieczka i pasteryzować około 20 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaPrzetworydynia marynowana
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dynie w occie marynowane

Dodane przez: ewaeu

Dynia w occie marynowana

To jest pyszne.

Dodane przez: PolskaGotuje

Dynia marynowana

Idealna do sałatek i jako przekąska.

Dynia marynowana

Dodane przez: kada

Marynowane kostki dynii

Nadaje się jako dodatek do dań...

Dynia marynowana z imbirem i gożdzikami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Dynia marynowana z imbirem i gożdzikami

Smaczna propozycja na marynowaną...

Dynia marynowana w occie winnym

Dodane przez: Serdenka

Dynia marynowana w occie winnym

Smaczny syrop i rewelacyjny smak...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Dynia marynowana z musztardą i miodem

Tak przygotowana dynia jest dość...