Marynowana dynia

5 (159 ocen)

  • 60 min

Dynię robiła moja mama, teraz robię i ja. Idealnie pasuje do wielu potraw. Polecam wszystkim którzy uwielbiają dynie pod różną postacią.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg dyni
    1 łyżka soli
    sok z jednej cytryny
    Zalewa:
    2 szklanki wody
    30 dkg cukru
    1/2 szklanki octu
    Dodatkowo:
    kilka goździków
    kawałek kory cynamonu
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowana dynia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać ze skóry, usunąć miękki środek z pestkami, miąższ pokroić w kostkę i lekko obgotować w wodzie z solą i sokiem z cytryny. Odcedzić, ułożyć w czystych słoikach, dodać goździki, cynamon i skórkę cytrynową ( bez białego miąższu). Składniki na zalewę zagotować. Zalać dynię gorącą zalewą, zakręcić wieczka i pasteryzować około 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować