Dynia marynowana

  • wyświetlono: 1158 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

To doskonały dodatek do przekąsek, sałatek i dań mięsnych.

  • 40min

Składniki

2 kg dyni o ciemnym miąższu
Zalewa:
2 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
1 szklanka octu
kawałek cynamonu
kilka goździków
1 l wody

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Dynia marynowana

  • 1. Dynię umyć, obrać, przekroić i usunąć ze środka pestki i „watę”. Zwarty miąższ pokroić w większą kostkę. Wrzucić do posolonego wrzątku i gotować 2 minuty, po czym osączyć na sicie, przelać zimną wodą, ponownie osączyć.
    Dynię ułożyć w wyparzonych słoikach. W garnku zagotować litr wody z wszystkimi składnikami zalewy. Gorącą zalewą zalać dynię, zamknąć słoiki i pasteryzować 15 minut. Słoiki studzić postawione do góry dnem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylacynamonDyniagoździkimarynowana
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dynie w occie marynowane

Dodane przez: ewaeu

Dynia w occie marynowana

To jest pyszne.

Dodane przez: PolskaGotuje

Dynia marynowana

Idealna do sałatek i jako przekąska.

Dynia marynowana

Dodane przez: kada

Marynowane kostki dynii

Nadaje się jako dodatek do dań...

Dynia marynowana z imbirem i gożdzikami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Dynia marynowana z imbirem i gożdzikami

Smaczna propozycja na marynowaną...

Dynia marynowana w occie winnym

Dodane przez: Serdenka

Dynia marynowana w occie winnym

Smaczny syrop i rewelacyjny smak...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Dynia marynowana z musztardą i miodem

Tak przygotowana dynia jest dość...