Duszone warzywa z pieczarkami i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać w rondlu oliwę, wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć, aż lekko się zeszkli. Pieczarki, obrać, pokroić w plasterki i wrzucić do cebuli. Podsmażyć przez kilka minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i żółtą. Smażyć przez około 5 minut. Dodać cukinię pokrojoną w cienkie półplasterki i podsmażać przez kolejne 5 minut. Następnie dodać pomidory z puszki oraz przyprawy. Dusić całość przez kilka minut do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Dusić jeszcze około 3 minuty.
Natkę pietruszki dokładnie wypłukać, osuszyć i posiekać. Dodać do warzyw, wymieszać i zdjąć z ognia. Przyprawić danie świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze ewentualnie solą.
Komentarze