Duszone udka w sosie pieczarkowym

4.49 (198 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne danie za małe pieniądze, którego wykonanie nie zajmuje dużo czasu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 udka (opłukać i osuszyć)
    30 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
    1 posiekana cebula
    2 łyżki mąki do sosu
    sól, pieprz, łyżka maggi, szczypta cukru
    masło do smażenia

    Surówka z marchewki:
    4 duże marchewki starte na tarce o dużych oczkach (ok.400 gram)
    1 duże jabłko starte na tarce o dużych oczkach
    1 mała posiekana cebula
    łyżka tartego chrzanu (ze słoika lub świeżo startego)
    łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, cukier
    2 łyżki soku z cytryny
    1/2 szklanki podprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszone udka w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka obsmażyć na suchej patelni teflonowej do silnego zrumienienia, przełożyć do garnka, podlać 1/litra wrzątku, posolić. Na tej samej patelni na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażyć, dodać do udek. Całość dusić ok 45-50 minut, powstały sos zagęścić mąką rozrobioną w 1/2 szklanki wody, doprawić maggi, cukrem i pieprzem.

    Surówka

    wszystkie składniki wymieszać, doprawić.

Porady

Udka dobrze smakują z kaszą np. kukurydzianą lub gryczaną a także z ziemniakami czy ryżem. Ich delikatny smak podkreśli surówka z marchewki i chrzanu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować