Udka duszone w śmietanie

4.49 (153 ocen)

  • 50 min

bardzo proste ale zarazem smaczne danie:)

  • 50 min

Składniki:

  • 4 udka
    2 cebule
    1 szklanka śmietany 18%
    1 łyżeczki mąki pszennej
    2 szklanki bulionu z kury
    przyprawa uniwersalna do potraw
    pieprz cytrynowy
    papryka słodka mielona
    masło do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka duszone w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak 1. Udka dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i nacieramy mieszanką przyprawa: przyprawy uniwersalnej, pieprzu cytrynowego i papryki słodkiej. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy na złoty kolor mięso. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, po czym dodajemy do mięsa, zalewamy to wszystko bulionem z kury i gotujemy pod przykryciem przez około 35 minut. Po tym czasie rozprowadzamy mąkę ze śmietaną i dodajemy do mięsa, dusimy wszystko jeszcze przez około 8 minut, stale mieszając.
  • 2. Podajemy z gotowanymi ziemniakami z koprem i ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować