Duszone na parze polędwiczki z groszkiem cukrowym, mini marchewką i mini kolbą kukurydzy

5 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane polędwiczki niezwykle apetycznie się prezentują i wyśmienicie smakują. Dzięki włożeniu wszystkich składników do parowaru danie wykonuje się samo, a my cieszymy oczy i podniebienie daniem, które prezentuje się jakby wyszło spod ręki najlepszego szefa kuchni.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g polędwiczek wieprzowych, najlepiej z wieprzowiny pochodzącej z ekologicznej hodowli
    kilka mini marchewek
    kilka strączków groszku cukrowego
    kilka mini kolb kukurydzy
    sól ziołowa
    pieprz kolorowy

    łyżeczka masła

    dodatki:
    2-3 ziemniaki
    mini marchewki
    groszek cukrowy
    czerwona cebula
    kilka różyczek brokułu lub kalafiora romanesco
    pomidorki koktajlowe
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Polędwiczki wieprzowe

Duszone na parze polędwiczki z groszkiem cukrowym, mini marchewką i mini kolbą kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mieso 1. Polędwiczki kroimy na 6-7cm kawałki. W każdym kawałku robi nożem otwór na wylot. Kawałki mięsa nadziewamy warzywami. Oprószamy solą ziołową i kolorowym pieprzem.
  • mieso 2. W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa. Posypujemy je solą ziołową. Na warzywach układamy kawałki mięsa. Między kawałki mięsa wkładamy masło. Naczynie przykrywamy.
    Potrawę gotujemy na parze około 60 minut. Czas jest dłuższy niż podczas gotowania bezpośrednio na płycie parowaru. Jednak dzięki takiej metodzie mięso dusi się w stałej temperaturze w sosie własnym oraz aromacie warzyw. Mięso tak przygotowane zawsze wychodzi jednocześnie kruche, soczyste i pełne smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować