Przepyszne, rozpływające się w ustach danie w sam raz dla smakoszy tych leśnych darów :) duszone kurki z marchewką idealnie nadają się na obiad same, jak i z dodatkami np. makaronem, ziemniakami :)
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
-200g kurek (mogą być mrożone,lecz najbardziej smakują świeże :)
-2 średnie marchewki
-1 duża cebula biała
-50g masła
-śmietanka słodka 12% ok 100ml
-łyżka stołowa mąki
-pietruszka
-przyprawy :sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, warzywko, opcjonalnie Maggi
Duszone kurki z marchewką i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki wyczyścić, opłukać wodą aby były czyste (nie namaczać!). Przygotować warzywa :cebulę obrać, pokroić wedle uznania. Marchew umyć, pokroić w talarki. Pietruszkę również umyć i pokroić.
Do rondelka wrzucić masło i cebulę, zeszklić wszystko razem na małym ogniu. Dodać marchew, ziele, liść i dusić pod przykryciem do momentu, aż marchew będzie miękka. Następnie dorzucić kurki i dalej dusić, ok 10 minut pod przykryciem. W tym czasie wymieszać śmietankę z łyżką mąki, zahartować i wlać do wrzącej potrawy ciągle mieszając. Dodać pietruszkę, doprawić do smaku. Podawać najlepiej ciepłe :) smacznego!
Komentarze