Duszone kurki z marchewką i cebulą

4.5 (175 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepyszne, rozpływające się w ustach danie w sam raz dla smakoszy tych leśnych darów :) duszone kurki z marchewką idealnie nadają się na obiad same, jak i z dodatkami np. makaronem, ziemniakami :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -200g kurek (mogą być mrożone,lecz najbardziej smakują świeże :)
    -2 średnie marchewki
    -1 duża cebula biała
    -50g masła
    -śmietanka słodka 12% ok 100ml
    -łyżka stołowa mąki
    -pietruszka
    -przyprawy :sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, warzywko, opcjonalnie Maggi
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszone kurki z marchewką i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki wyczyścić, opłukać wodą aby były czyste (nie namaczać!). Przygotować warzywa :cebulę obrać, pokroić wedle uznania. Marchew umyć, pokroić w talarki. Pietruszkę również umyć i pokroić.
    Do rondelka wrzucić masło i cebulę, zeszklić wszystko razem na małym ogniu. Dodać marchew, ziele, liść i dusić pod przykryciem do momentu, aż marchew będzie miękka. Następnie dorzucić kurki i dalej dusić, ok 10 minut pod przykryciem. W tym czasie wymieszać śmietankę z łyżką mąki, zahartować i wlać do wrzącej potrawy ciągle mieszając. Dodać pietruszkę, doprawić do smaku. Podawać najlepiej ciepłe :) smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kurki Marchewka Pietruszka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować