Duszone kurki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Duszone kurki to namiastka duszonych grzybów, własnoręcznie zbieranych w lesie jesienią. Niestety już nie mam możliwości jeździć na grzyby, czego bardzo żałuję.

  • 15 min

Składniki:

  • 3/4 kilograma kurek (trudno mi powiedzieć ile zużyłem, bo kurki u nas sprzedają na pojemniki, a nie na wagę)
    3 cebule
    sól, pieprz
    150ml śmietanki 18% (słodkiej, nie kwaśnej)
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszone kurki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku, aż zmięknie.
  • 2. Kurki trzeba dokładnie umyć, jeśli sami ich nie zbieraliśmy to przebrać i wyrzucić podejrzanie wyglądające grzyby. Kroję tylko największe grzyby, lubię, kiedy w duszonych kurkach widać spore kawałki, a nie papkę grzybową.
  • 3. Do podsmażonej cebulki dorzucam grzyby na raty. Jest ich dużo, ale nie ma sensu brać bardzo dużego garnka, ponieważ stracą sporo ze swojej objętości. Dorzucam partiami, kiedy poprzednie zmniejszą objętość, co trwa zaledwie parę minut. Można je dorzucać w miarę mycia. Każdą partię odrobinę solę, co też pomaga w puszczaniu wody. Gdy wszystkie grzyby wylądują w garnku duszę je pod przykryciem przez około godzinę. Można je dusić dużo krócej, ja tak robię z przyzwyczajenia, ale nie wymagają one aż tak długiej obróbki. Wtedy tylko warto ich nie przykrywać, żeby szybciej odparowała woda. Grzyby puszczają dużo wody, jeśli były świeżo myte to sporo wody doszło też z zewnątrz. Trzeba je co jakiś czas mieszać i kontrolować ilość płynu. Większość ma odparować, więc jeśli jest go dużo to warto odkryć grzyby na jakiś czas, jeśli jest za mało warto dolać wody.
  • 4. Gdy grzyby są już uduszone dodaję śmietankę, doprawiam do smaku solą i pieprzem i gotuję jeszcze przez kilka minut, żeby sos zgęstniał. Sos nie ma być bardzo gęsty, jeśli jest rzadszy i jest go więcej wtedy świetnie nadaje się do polania ziemniaczków albo do zebrania bułką.

Porady

Tradycyjnie podajemy duszone kurki z tłuczonymi ziemniakami, które świetnie chłoną sosik, ale można je podać z dowolnym dodatkiem, świetnie sprawdzi się po prostu pieczywo. Nie polecałbym intensywnych kasz, np. gryczanej, bo kurki mają delikatny aromat i kasza może je przytłoczyć. Przepis jest bardzo prosty, ale też wszechstronny. Takie duszone kurki powinny się świetnie sprawdzić jako nadzienie do tarty (tylko z gęstszym sosem) albo zapieczone na grzance, jako bardziej ekskluzywna wersja bułki z pieczarkami :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować