Sałatka ogórkowa z marchewką i cebulą

4.32 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Doskonała sałatka jako dodatek do zimowego obiadu. Jest prosta w przygotowaniu, wymaga tylko trochę więcej czasu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 kg ogórków
    1 kg cebuli
    3-4 marchewki
    4 łyżki soli
    1 szkl octu
    1 szkl cukru
    1 szkl oleju
    ziele angielskie
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.32 (172 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka ogórkowa z marchewką i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte ogórki szatkujemy w plasterki, zasypujemy 3 łyżkami soli i odstawiamy.




  • 2. W drugiej misce układamy pokrojoną w plastry cebulę, zasypujemy 1 łyżką soli i również odstawiamy na 1 godzinę.
  • 3. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa mieszamy. dodajemy do nich olej, ocet, cukier, ziele angielski i pierz. Odstawiamy na 2 godziny.
  • 4. Gotową sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy nakrętki i pasteryzujemy przez 20 minut w garnku z wodą lub piekarniku nagrzanym do 90 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marchewka Ogórek Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pasteryzacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować