Drożdżowy ślimaczek z bekonem, porem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać, dodać drożdże, cukier i odrobinę mąki. Dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięty rozczyn połączyć z resztą składników i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć na suchej patelni.
Białą część pora pokroić w półplasterki, podsmażyć razem z boczkiem. Wystudzić.
Fetę pokruszyć.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą rozwałkować na kwadrat ok 24x24 cm.
Posmarować miękkim masłem, na każdej części rozłożyć porcję farszu i posypać pokruszoną fetę, oprócz tego kawałka ciasta, które pójdzie na wierzch.
Składając jedno na drugie, delikatnie dociskać całość, by się skleiło.
Tak przygotowane ciasto wraz z farszem pociąć nożem do pizzy na ok 4 cm paski.
Każdy pasek ciasta skręcić jednocześnie jedną ręką w prawo, a drugą w lewo. Spiralki ułożyć w ślimaczka, dokładnie zlepiając miejsce połączenia.
Pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 minut.
Wyrośnięte ciasto posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody.
Posypać sezamem i makiem.
Piec ok 30- 35 minut w 190 stopniach.
Komentarze