Drożdżowy ślimaczek z bekonem, porem i serem feta

5 (1 ocen)

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 5 osób

Pyszna propozycja, doskonała na grilla.

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    300 g mleka
    20 g drożdży
    500 g mąki
    50 g oleju
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli


    FARSZ:

    200 g pora
    200 g boczku
    200 g fety
    150 g miękkiego masła


    PONADTO:

    1 żółtko do posmarowania
    1 łyżka sezamu
    1/2 łyżeczki maku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Drożdżowy ślimaczek z bekonem, porem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, dodać drożdże, cukier i odrobinę mąki. Dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięty rozczyn połączyć z resztą składników i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.
    Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć na suchej patelni.
    Białą część pora pokroić w półplasterki, podsmażyć razem z boczkiem. Wystudzić.
    Fetę pokruszyć.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą rozwałkować na kwadrat ok 24x24 cm.
    Posmarować miękkim masłem, na każdej części rozłożyć porcję farszu i posypać pokruszoną fetę, oprócz tego kawałka ciasta, które pójdzie na wierzch.
    Składając jedno na drugie, delikatnie dociskać całość, by się skleiło.
    Tak przygotowane ciasto wraz z farszem pociąć nożem do pizzy na ok 4 cm paski.
    Każdy pasek ciasta skręcić jednocześnie jedną ręką w prawo, a drugą w lewo. Spiralki ułożyć w ślimaczka, dokładnie zlepiając miejsce połączenia.
    Pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 minut.
    Wyrośnięte ciasto posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody.
    Posypać sezamem i makiem.
    Piec ok 30- 35 minut w 190 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bekon Por Feta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować