Wytrawne gofry z dodatkiem bekonu, sera i czosnku niedźwiedziego.
Składniki:
300 g mąki pszennej
500ml mleka
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju rzepakowego
½ łyżeczki soli
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
90 g tartego sera żółtego + 20 g do posypania
250 g wędzonego bekonu + 100 g do posypania
Gofry z bekonem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bekon kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zarumienienia. Zdejmujemy z gazu.
W misce za pomocą miksera łączymy ze sobą mąkę, mleko, jajka, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, sól. Dodajemy tarty ser, czosnek niedźwiedzi i bekon. Mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę wylewamy na gofrownicę. Smażymy na złoty kolor. Po wyjęciu posypujemy tartym serem i bekonem. Gotowe.
Komentarze