Placek drożdżowy z borówkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka roztrzepujemy z cukrem i solą. Dodajemy drożdże rozprowadzone w połowie mleka, mieszamy. Wsypujemy 3/4 szklanki mąki, dokładnie mieszamy, wlewamy resztę mleka i olej. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy pod przykryciem na 5-6 godzin.
2.Do wyrośniętego rozczynu dodajemy stopniowo 3 szklanki mąki, mieszając, aby nie było grudek.
3.Formę o wymiarach 22 x 32 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub tartą bułką. Do przygotowanej formy wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy do wyrośnięcia.
4.Przygotowujemy kruszonkę: mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy masło i rozcieramy palcami. Na wyrośnięte ciasto wykładamy opłukane i osuszone borówki i posypujemy kruszonką.
5.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy 35 minut.
Porady
Do przygotowania kruszonki można użyć siekacza do kruchego ciasta lub drucianego tłuczka do ziemniaków.
Zamiast borówek można użyć innych owoców lub dżemu, albo tylko posypać placek kruszonką.
Komentarze