Placek drożdżowy z borówkami i kruszonką

4.5 (199 ocen)

Najłatwiejszy placek drożdżowy dla początkujących ;)

Składniki:

  • ciasto:
    3 i 3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    1/2 szklanki oleju
    1/2 kostki drożdży (50 g)
    szczypta soli
    dodatkowo:
    3 szklanki borówek amerykańskich
    kruszonka:
    100 g mąki
    70 g cukru
    70 g masła
    ew. do przygotowania formy:
    masło
    mąka lub bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery

Placek drożdżowy z borówkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka roztrzepujemy z cukrem i solą. Dodajemy drożdże rozprowadzone w połowie mleka, mieszamy. Wsypujemy 3/4 szklanki mąki, dokładnie mieszamy, wlewamy resztę mleka i olej. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy pod przykryciem na 5-6 godzin.
  • 2. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy stopniowo 3 szklanki mąki, mieszając, aby nie było grudek.
  • 3. Formę o wymiarach 22 x 32 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub tartą bułką. Do przygotowanej formy wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 4. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy masło i rozcieramy palcami. Na wyrośnięte ciasto wykładamy opłukane i osuszone borówki i posypujemy kruszonką.
  • 5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy 35 minut.

Porady

Do przygotowania kruszonki można użyć siekacza do kruchego ciasta lub drucianego tłuczka do ziemniaków. Zamiast borówek można użyć innych owoców lub dżemu, albo tylko posypać placek kruszonką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować