Oliwkowiec z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Oliwkowe to pyszne owocowe ciasto, które jest tanie i szybkie w przygotowaniu.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 4 jaja
    • 4 jabłka
    • 1 szklanka cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego
    • ½ szklanki oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Oliwkowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja z cukrem ucieramy mikserem. Gdy kryształki cukru prawie znikną wlewamy oliwę, 2 łyżki wody, wsypujemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Całość mieszamy mikserem i wylewamy do prodiża wyłożonego pergaminem i wysmarowanego tłuszczem. Na wierzchu układamy jabłka pokrojone w ósemki. Pieczemy na złoty kolor, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów prodiża.

Porady

Ciasto można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Zamiast jabłek można użyć inne sezonowe owoce np. truskawki lub śliwki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować