Ciasteczka owsiano - bakaliowe

0 (0 ocen)

Ciasteczka te są nie tylko smaczne ale też i zdrowe. Ciasteczka te są bogate w węglowodany złożone, błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały tj. mangan, fosfor, magnez. Dobrze sprawdzają się jako przekąska podczas intensywnego wysiłku fizycznego lub jako małe co nieco na podwieczorek.

Składniki:

  • 1 opakowanie płatków owsianych błyskawicznych(400g)
    2 małe opakowania rodzynek(300g)
    1 opakowanie wiórek kokosowych(80g)
    3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka

Ciasteczka owsiano - bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane błyskawiczne i wiórki kokosowe osobno zrumienić na patelni. Przestudzić. Rodzynki pokroić na mniejsze cząstki.
  • 2. Margarynę ucierać z cukrem waniliowym oraz trzema żółtkami aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodać składniki suche tj. płatki owsiane, wiórki kokosowe i rodzynki, budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną.
  • 3. Ubić pianę z trzech białek i 3/4 szklanki cukru. Pianę dodać do masy i mieszać mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji
  • 4. Formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego.
  • 5. Ciasteczka należy piec w rozgrzanym piekarniku.

Porady

Ciasteczka formuj dłońmi uprzednio zwilżonymi wodą.

Komentarze

Podobne przepisy